top of page

5 hyvää syytä miksi auto kannattaa pestä talvella


Talvella on monelle auton omatoiminen peseminen lähes mahdotonta. Pakkaskelit ja lumi estää auton pesemisen omalla pihalla ja pesukadulle vieminen ei naarmuuntumisriskin takia houkuta. Ja vaikka auton ajaa pesukadun läpi on se pakko kuivata, joka on -10 asteen tuiskuisessa talvikelissä hyvin epämukava tehtävä. Tämän takia auton peseminen jää tauolle talven ajaksi.


Joka on harmi, koska auton peseminen talvella on hyvin oleellinen osa auton kunnossapitoa. Talvipesu - jota myös liuotinpesuksi kutsutaan - on hyvin tärkeä suorittaa käsin. Auton vieminen autopesulaan talvipesua varten on loistava valinta ylläpitääkseen auton arvoa ja kuntoa. Seuraavassa viisi syytä miksi auto kannattaa talvella pestä.


Bilt Hamber Auto-Foam levitys
Emäksisen esipesuaineen levitys

1. Estää ruosteen syntymisen


Kuten tiedämme, nousee talvella auton maalipinnalle lika aivan eri tahtia kuin lämpiminä kuukausina. Lika koostuu suurimmaksi osin ikävistä ruostetta aiheuttavista saasteista, kuten suolasekoitteisesta loskasta. Jos talvipesua ei suoriteta pääse suola tekemään tihutöitään ja ruostetta alkaa syntymään. Tätä likaa kertyy yleensä paljon rengaskaariin ja ovien alaosiin.


Talvipesua suorittaessa huuhdellaan ja pestään rengaskaaret erityisen tarkasti, joka vähentää ruosteen syntymistä huomattavasti. Raudanpoistoaineella viedään ruosteenehkäisy seuraavalle tasolle. Sitä kannattaa käyttää varsinkin auton alaosissa, jonne jarrupölyä kerääntyy.


2. Tiefilmi poistetaan ennen kuin se jämähtää


Talven aikana suoritetut säännölliset pesut estävät pinttyneen lian muodostumista maalipinnalle. Tätä likaa kutsutaan myös maantiefilmiksi tai tiefilmiksi ja on keväällä tai kesällä hankala pestä pois omatoimisesti. Tiefilmi koostuu tiestä nousevasta liasta, eli asfaltista, moottoriöljystä, kumista ja kaikesta muusta mitä tien pinnalle kerääntyy. Tämä lika lentää auton pinnalle veden mukana ja jämähtää maalipinnalle ja ei lähde pois perinteisellä huuhtelulla ja pesuaineella.


Likainen BMW 2-sarja
Maalipinta tiefilmin peitossa

Moottoritiet ja kehätiet ovat varsinkin Etelä-Suomen talvessa usein hyvin märät, joka johtaa tiefilmin kattavaa leviämistä kaikkiin autoihin. Tiefilmin peitossa olevan auton maalipinta kärsii herkemmin hapettumisesta ja pintaruosteesta, kuin säännöllisesti pestyn auton maalipinta. Autopesulassa tiefilmi pestään pois auton pinnalta liuotinaineella tai emäksistä esipesuainetta käyttäen.


Bilt Hamber Auto-Foam esipesuaine auton pinnalla
Tiefilmi irtoaa vaahdotetun esipesuaineen ansiosta

3. Lumiharjan käyttäminen riskittömämpää


Se on todettu fakta, että lumiharjan käyttäminen aiheuttaa naarmuja maalipinnalle. Pahimpia naarmuja aiheuttaa kuitenkin lika, joka jää lumen ja maalipinnan väliin lunta harjattaessa. Kaikki sora ja hiekka lymyää lumen alla ja auttaa harjaa naarmuttamaan maalia entistä enemmän.


Harjausnaarmuista ei voi välttyä, mutta syvien hiekanjyvien aiheuttamia naarmuja ei tarvitse miettiä, jos autoa pestään talvella säännöllisesti. Jos puhtaalla maalipinnalla on myös pinnoite tai synteettinen vaha, saattaa lumi lentää pois pelkästään puhaltamalla.


Hiekkainen Toyota Corolla
Tätä hiekkaa ei varmaan kukaan tahdo harjata maalipintaa pitkin

4. Ikkunoiden skrapaaminen helpottuu


Tuulilasille ja myös muille ikkunoille voi asentaa lasipinnoitteen. Tästä on erittäin paljon hyötyä sateisessa säässä, koska vesi helmeilee pois tuulilasista itsekseen ja tuulilasinpyyhkimien käyttö vähenee huomattavasti. Pinnoitteen asentamiseen tarvitaan usein yli +10 lämpöastetta ja kuivaa säätä, joka on jokseenkin harvinainen keli talvella.


Pinnoitetun ikkunan ominaisuudet huomataan myös pakkaskeleissä. Vesi ei jäädy tuulilasille levynä vaan pyöreinä pisaroina. Jääpisarat ovat huomattavasti helpommat skrapata pois kuin tuulilasille muodostunut jääkiekkokaukalo. Pinnoitetulle lasille ei myöskään jäädy ylimääräistä likaa, joka skrapaamisen aikana voi aiheuttaa lasille ikäviä naarmuja.


5. Keraaminen pinnoite kestää kauemmin


Keraamisen pinnoitteen keston kannalta on auton talvipesu erityisen tärkeää. Vaikka pinnoitteella on monen vuoden kesto ei se tarkoita, että auton maalipintaa ei tarvitse ylläpitää. Tiesuola, tiefilmi ja muut saasteet tukkivat keraamisen pinnoitteen ja heikentävät sen kestoa ja ominaisuuksia.


Talven aikana oikein suoritettu käsinpesu ei pelkästään puhdista vaan myös palauttaa keraamisen pinnoitteen ominaisuudet. Pinnoitteen luoma suoja ja vedenhylkivyys virkistyy, kun saasteet ovat poistettu. Pesun yhteydessä kannattaa myös laittaa pintakerros, joka antaa pinnoitteelle paljon tarvittavaa boostia talven yli.


Puhdas Mercedes C-sarja amg-line
Hopeanuoli kiiltää jälleen talvipesun ja pintakäsittelyn jälkeen

Bình luận


Bình luận đã bị tắt.
bottom of page