top of page

Mikä on auton esipesu ja miksi se on tärkein osa auton pesua

Auton pesu jaetaan yleensä vaiheisiin esipesu, huuhtelu, kontaktipesu, huuhtelu ja kuivaus. Näistä vaiheista esipesu pidetään kaikista tärkeimpänä. Käydään hieman läpi, miksi esipesu on tärkein osa auton pesua on ja kuinka esipesu suoritetaan.


Pelkkä huuhtelu ei riitä


Auton maalipinnalla oleva lika koostuu suurimmaksi osin pölystä, hiekasta ja tien pinnalta nousevasta tiefilmistä. Jos likaa lähdetään heti työstämään käsin pois, naarmuttaa itse pesuprosessi auton maalipintaa entisestään. Kaikki hiekanjyväset, kun jäävät auton pinnan ja pesukintaan väliin. Esipesun tarkoitus on poistaa tämä lika ennen kuin innokkaat käpälät koskevat autoon.


Dacia Duster
Tätä likaa ei kukaan halua hieroa maalipintaan

Iso osa liasta on irtolikaa, joka lähtee pois huuhtelemalla. Auton kastelu ennen käsinpesua voidaan myös kutsua esipesuksi, mutta tällä on myös vaaransa. Auton ollessa todella likainen voi veden mukana liukuva lika myös naarmuttaa maalipintaa. Pelkällä vedellä huuhtelu ei irrota läheskään yhtä paljon likaa pois, kuin aluksi uskoisi.


Esipesun suorittaminen


Tämän takia on olemassa esipesuaineita, jotka tehostavat lian poistamista ennen varsinaista käsinpesua. Aineet tulevat usein tiivisteinä, jotka laimennetaan ennen levittämistä. Esipesuaineen tarkoitus on nostaa irtolika maalipinnalta tarjoten samalla liukastetta, jotta irtoava lika ei naarmuttaisi maalipintaa.


Esipesuaineet voidaan levittää auton kuivalle pinnalle pesuainevaahdottimella tai pumppupullolla. Pesuainevaahdotin, eli foam lance, on yleisin ja näyttävin tapa esipesuaineen levitykseen. Vaahdotin täytetään esipesuaineella ja kytketään kiinni painepesuriin, jolloin suuttimesta lentää partavaahtomaista pesuainetta suoraan auton pinnalle.


Esipesuaineen levitys vaahdottimella
Esipesuaineen levitys vaahdottimella

Miksi vaahdottaa?


Vaahto pysyy kauan auton pinnalla, joka pidentää esipesuaineen vaikutusaikaa. Tämä on hyvin tärkeä ominaisuus, etenkin kun auton pinnalta yritetään poistaa pitkälti yli 90% liasta tällä pesuvaiheella. Vaahto irrottaa ja nostaa lian pinnalta ja valuu hitaasti vaahdon mukana maahan. Vaahto on myös turvallisempi huuhdella pois liukkauden takia.


VW bora
Auto on tämän vaahdon peitossa noin viisi minuuttia

Vaahtoavat esipesuaineet


Esipesuaineita on monta erilaista ja niiden pesutehokkuus sekä muut ominaisuudet vaihtelevat laidasta laitaan. Vaahdotettavat esipesuaineet jaetaan usein neutraaleihin ja emäksisiin. Neutraali esipesuaine on kuin vaahdotettava autoshampoo. Täysin vahaturvallinen ja hellävarainen pesuaine, mutta pesuteho on maltillinen.


Emäksisellä esipesuaineella on tehokkaampi pesukyky ja sen takia niitä suositaan talvella. Se poistaa tehokkaasti pinttyneen lian, kuten tiefilmin maalipinnalta. Sen vahvan pesutehon takia voivat monet emäksiset esipesuaineet kuitenkin poistaa vahakerroksen maalipinnalta.


Vaahto tippuu autosta
Emäksisen esipesuaineen mukana valuu paljon likaa, kuten ruskeista juovista näkyy

Liuotinpohjaiset esipesuaineet


Ei vaahdotettavat esipesuaineet ovat yleensä liuotinaineita tai sitruspohjaisia yleispesuaineita. Liuotinaineet ovat harvoin vesiliukoisia, joten niitä suihkutetaan raakana suoraan kuivalle ja likaiselle pinnalle. Tämän takia niiden levitys on työläämpää ja tuotettakin kuluu enemmän. Liuotinaine on suosittu esipesuaine talvella koska se poistaa maalipinnalta tehokkaasti rasvan, tiefilmin ja suolan. Samalla lähtee myös vahat.


Saab 9-3 likainen
Tältä näyttää, kun liuotinaine on ruiskutettu todella likaiselle pinnalle

Sitruspohjainen yleispesuaine eli Citrus APC tai Citrus pre wash on hellävaraisempi versio suoraan ruiskutettavasta esipesuaineesta. Se puree likaan hyvin mutta ei yhtä tehokkaasti kuin liuotinaine. Sitrusputsareita voi laimentaa ja ovat usein vahaturvallisia. Niiden hyvän pesutehon takia sitrusaineita yleensä yhdistetään vaahdotettavan esipesuaineen kanssa, jotta sitruksen puhdistusaika pitenisi pysymällä kauemmin maalipinnalla.


Esipesu on hyvin suoritetun käsinpesun A ja O


Kaikki nämä aineet ja menetelmät voittavat pelkän huuhtelun mennen tullen. Esipesu kannattaa suorittaa jokaisen pesun yhteydessä, jotta maalipinta pysyy mahdollisimman naarmuttomana. Esipesuaineen valinta yleensä määrittää tekeekö normaalin ylläpitopesun vai syvällisemmän puhdistuksen ennen uuden vahakerroksen levittämistä.Volkswagen Bora
Esipesuaine huuhdella huolella pois ennen käsinpesua

Comments


bottom of page